Vítejte

Toto jsou stránky týmu Scientific Approach, který se pravidelně účastní šifrovacích akcí a závodů. Najdete zde spoustu reportáží a občas i nějaké fotky.

Složení týmu najdete v tomto přehledu.

28.8.06

Svíčky 2006

ZAČÁTEK + ŠIFRA PRVNÍ


Našemu týmu se hra stihla lehce zkomplikovat ještě předtím, než vůbec začala. Slabší povaha po několikadenním váhání vzdala účast, a tak jsme zůstali jen 4. To je pořád ještě dobrý počet, ale 5 je lepší… a tak jsme se rozhodli zkusit štěstí a ono se na nás usmálo :) Počet nám doplnil tajemný muž v černém plášti. Ví se o něm jen to, že rád, hodně a rychle běhá a to nám přišlo docela šikovné. Na místo jsme tedy dorazili kompletní a mohli jsme směle rozehrát kámen-nůžky-papír o písmenka. Omlouváme se týmu, který jsme vynechali, ale ten řádek jsme prostě už nepotřebovali…



ŠIFRA DRUHÁ — pořadí: 35


Na hrázi rybníka se nám během našich úvah rozpršelo, což nás přimělo vyhledat jiné, aspoň trochu zastřešené (větvemi stromu…) místo. Změna prostředí se ukázala jako velice přínosná. Skrytý text s radou, abychom přečetli odzadu třetí písmenka, jsme odhalili, a tak nás nerozhodily ani určité nejasnosti okolo počítání CH. Ševcova skalka na nás čeká! A přestalo pršet:)



ŠIFRA TŘETÍ — pořadí: 12


Prostředí kolem skalky bylo moc hezké. Uvelebili jsme se na příjemném plácku mezi stromy, na jejichž větvích se dobře sušily pláštěnky:) Uspořádat (nějaká) písmena do tabulky se zdálo být nasnadě, ale prvních několik pokusů bohužel zkrachovalo. Ještě že nejsme týmem samých neznabohů, a tak jsme na to docela brzo přišli. Pak už stačilo se nesplést, což nebylo úplně jednoduché, a mohli jsme jít dál. :)



ŠIFRA ČTVRTÁ — pořadí: 11


Tady to nezačalo zrovna slavně. Neznámý v černém plášti doplatil na svou srdnatost, když se jako první vydal na hráz rybníka pro zadání. Hned zkraje si totiž vyhradili území obrovští sršni a nehodlali sem nikoho vpustit. Proto se bleskem vrhli pod jeho černý plášť a uštědřili mu aspoň tři štípance přímo do hlavy. Asi dost nepříjemné… Vzhledem k tomu, že jiné cesty ovšem nebylo, jsme všichni ostatní postupně se zaťatými zuby pomaloučku prošli kolem jejich hnízda, aby si nás rozzuřené potvory nevšimly. Celkem adrenalin, ale dopadlo to dobře. Obavy z alergické reakce na bodnutí se naštěstí nenaplnily, a tak jsme po vyluštění čtyřky, která byla docela zřejmá, ale taky docela zdlouhavá, mohli pokračovat do Podmoklan.



ŠIFRA PÁTÁ — pořadí: 9


Vypadalo to, že se schyluje k pořádné bouřce, tak jsme se snažili vyhledat nějaký pěkný přístřešek, ale než se nám to povedlo, byla myšlenka řešení na světě. Trochu nás mátlo, jestli „oči“ jsou 1 znak nebo 2, ale smysl nakonec dávala jen první verze. A tak – vzhůru na kopec…



ŠIFRA ŠESTÁ — pořadí: 8


Cestou na šestku nás místo očekávané bouřky stihl jen letní deštík, který vytvořil na nebi úplně fantastickou duhu (máme ji vyfocenou). Zadání nás taky docela pobavilo, jenom jsme moc nevěděli, co s tím. Pár verzí jsme zavrhli (třeba oběhnutí všech těch vesnic :)) a pak nás konečně napadlo, jak to asi bude. Nedekódovali jsme sice význam všech institucí, ale šance, že to budou Kladruby, už byla docela velká. Nenechali jsme se odradit ani tím, že v mapě není zaznačená žádná zastávka, a vydali se tam. Ještě předtím jsme stačili odehrát své piškvorky, ale stejně nám to na nic nebylo. :(



ŠIFRA SEDMÁ — pořadí: 7


Tady jsme měli docela štěstí. Sudoku nám nešlo vyřešit, a tak jsme se na to brzo vykašlali a zkusili spočítat slova v doprovodném textu (už předtím nám přišel nějaký moc strojený…). A ejhle – 81 :) Možností, co s tím dál, už nebylo moc, a tak zabrala hned asi druhá. Tohle se výjimečně povedlo :)



ŠIFRA OSMÁ — pořadí: 4


Cestou na osmičku se nám definitivně setmělo. Chvíli trvalo, než jsme ji našli, ale ještě větší problém byl najít místo k sezení. Nakonec jsme se odhodlali uvelebit se na silničce, tady přece nic nepojede… No a tak jsme měli přemýšlení nad šifrou spojené s tělocvikem, když jsme co chvíli vstávali, abychom se včas uklidili před projíždějícím autem…;) Nebyli jsme ale jediní, kdo to řešil podobně, a navíc jsme si vybrali místo takové, že jsme byli na řadě na přejetí až poslední:)
Celková strategie řešení byla docela jasná, ale jak vyplnit křížovku, to jsme pořád nechápali. Přišlo nám moc drsné, aby to byla opravdu jen obyčejná substituce, a tak jsme to ani moc dlouho nezkoušeli. Ach, jaká chyba… Až po hře jsme zjistili, že to bylo docela jednoduché, když se použila správná myšlenka, se kterou jsme navíc chvíli koketovali. A tak jsme si potupně zavolali o řešení :(
(Ojojoj, kdybychom bývali zkusili nápovědu…)



ŠIFRA DEVÁTÁ — pořadí: 4


Najít zadání byla docela legrace, ale naštěstí nám to netrvalo moc dlouho. K řešení jsme si vybrali osvědčené místo – silnici. Tady ale už opravdu nic nejezdilo :)
Běhací prvek týmu jsme skoro hned poslali pro terénní nápovědu, která nám tentokrát hodně pomohla. Vydali jsme se tedy k Liboháji.



ŠIFRA DESÁTÁ — pořadí: 7


Liboháj byl prokletím. Nevíme to jistě, ale myslíme si, že jsme sem přišli jako druzí ve velmi těsném závěsu za prvními. Definici pěnišníku jsme telefonicky zjistili, ale nebylo nám to pranic platné. Hledat potmě v lese nějaký určitý keř, nic moc. Naše chyba byla, že jsme se pořádně nepodívali, k čemu nápis v mapě patří, a tak jsme prohledávali celý les, louku a všechno kolem. Ale nebyli jsme zdaleka sami. Bloudících bezradných týmů se tam nahromadilo opravdu dost. Navíc mapa v těchto místech nebyla aktuální (ačkoli jsme měli nejnovější doporučené vydání), a to nás mátlo. Uznáváme svou chybu i to, že se při dostatečné pozornosti šifra dala najít docela rychle, ale pro příště bychom uvítali, kdyby organizátoři více brali v potaz fakt, že my tam na rozdíl od nich budeme v noci, čili potmě… Po víc než hodinovém hledání jsme to konečně našli. Naše zdánlivě nezvratné rozhodnutí využít avizované možnosti fyzické likvidace organizátorů zmírnil fakt, že desítka byla skutečně jednoduchá, a tak jsme se vydali do Chotěboře, vstříc lepším zítřkům :)



ŠIFRA JEDENÁCTÁ — pořadí: 7


Tahle šifra nám docela sedla. Nedávno jsme potkali podobnou, a tak jsme římská čísla odhalili skoro hned. Přesmyčky pak taky nebyly těžké, a jelikož do Ostravy se nám nechtělo;), zkusili jsme s tím něco jiného, a to něco zabralo, takže jsme mohli jít brzo dál.



ŠIFRA DVANÁCTÁ — pořadí: 3


Zápisy z černé kroniky nás skutečně pobavily. Vážně povedené :) Možnost terénní nápovědy jsme využili skoro hned a samozřejmě jsme organizátorům zavolali…;) To, že nám nechtěli nic říct, nám potvrdilo správnost myšlenky nouzových telefonních čísel. Zbývalo ještě docela hodně možností, co se s tím dá dělat, a ta správná nám nepřišla úplně zřejmá, ale jako cca pátou v pořadí jsme ji zkusili a vyšla :)



ŠIFRA TŘINÁCTÁ — pořadí: 3


Třináctka se nám moc nelíbila. Na temperky jsme naštěstí nachytat nenechali (ačkoli se v týmu ozývaly hlasy toužící po jejich vytažení), zato pro terénní nápovědu jsme si došli, a to nás možná zničilo. Nikdo netvrdí, že bychom na to bez ní přišli, ale s ní už jsme na to nepřišli vůbec. Rozpůlená políčka nás svedla na totální scestí, z něhož jsme se nedokázali dostat zpět. Půlili jsme a půlili, až jsme se z toho málem rozpůlili a nic nám nevyšlo :( A tak jsme se rozhodli obětovat druhé řešení. Rozednilo se.



ŠIFRA ČTRNÁCTÁ — pořadí: 3


Tohle byla správně načasovaná šifra. Nevyžadovala tvůrčí invenci, zato to byla hrozná drbačka… Pomohla nám terénní nápověda, ale hlavní bylo se přemoct a vydržet se v tom rýpat a neusnout :) Vydrželi jsme a asi čtvrtá verze nám konečně vyšla. Hurá na patnáctku!



ŠIFRA PATNÁCTÁ — pořadí: 3


Tak tohle byla zabijárna:) Dvě takové rýpací šifry po sobě a takhle po ránu… Postup nám byl docela jasný, ale taky nám bylo jasné, že už to nestihneme :( Body na řešení už nezbyly (ach ta osmička), a tak jsme zkusili aspoň nápovědu. Byla celkem užitečná, ale čas už nám téměř vypršel (ach ta desítka), a tak jsme si šli do klubovny poslechnout, jak to všechno dopadlo a jak to mělo být.



Co se nám líbilo:


• šifry 6, 9 (asi nejvíc), 11
• trasa hry (akorátní náročnost)
• nakonec docela i počasí :)


Co se nám nelíbilo:


• šifra 13
• umístění šifry 10
• že o dokončení nebo nedokončení hry mohla rozhodnout náhoda (body z piškvorek) – myslíme si, že tyhle hry by měly být jen o schopnostech týmů

Reportáž sepsala Helca, cenzuru provedl Angwin.

Žádné komentáře: