Vítejte

Toto jsou stránky týmu Scientific Approach, který se pravidelně účastní šifrovacích akcí a závodů. Najdete zde spoustu reportáží a občas i nějaké fotky.

Složení týmu najdete v tomto přehledu.

9.11.07

Tmou 2007

Letošní Tmou jsme vyrazili ve složení: Standa, Helča, Franta, Tibor a já. Do Brna jsme se postupně sjížděli z celé republiky. Protože se Franta objevil v Brně jako první, dostal za úkol zaregistrovat tým. Když dorazil zbytek, panovala mezi členy týmu dobrá nálada a to značilo, že si hru určitě užijeme.

1) Náměstí Svobody (17:00 - 18:05)


Zprvu jsme netušili co dřív, ale během krátké chvilky jsme se rozdělili a každý sbíral cenné informace, zatímco Helenka na lavičce sbírala data a snažila se z nich něco vymyslet. Po chvilce poletování po náměstí jsme první šifru zdárně rozlouskli a mohli vyslat běžce pro zadání obou částí šifry druhé.

2) Cardanova mřížka (18:15 - 18:45)


Nápad padl celkem okamžitě, chvilku trvalo, než jsme slova poskládali tak jak mají být. Nalezené řešení nás nějak nepotěšilo, protože hledat šifru někde na kilometru podél řeky není zrovna fajn. Nakonec jsme ji ale zdárně objevili a mohli se pustit do luštění.

3) Plošný spoj (19:20 - 19:35)


Když jsme dostali do ruky zadání, bylo nám prakticky hned jasné co s tím. Standa vytáhl dráty, Franta začal rozmontovávat čelovku. Postupovali jsme tak, abychom si ušetřili čas, čili nejvíce frekventovaná písmena jsme zkoušeli jako první. Když se tam začalo něco rýsovat, Tibor okamžitě začal mrkat do mapy, co by se z toho dalo poskládat. Když vyřkl "Karáskovo náměstí", stačilo jenom ověřit pár písmenek na konci pro přesné určení místa a mohlo se vyrazit dál.

4) Topologická mapa (19:50 - 20:05)


Ze začátku jsme do zadání čučeli bez nápadu, po otevření mapy se však situace změnila. Objevili jsme zřejmé podobnosti a nápadnosti. Za chvíli do sebe vše zapadlo a hurá dál na 5ku.

5) Podivné pexeso (20:30 - 20:45)


Jasné zadání, jasné řešení. Na tuto šifru jsme použili tzv. pásovou výrobu. Tím, že jsme si rozdělili role, se luštění neskutečně zrychlilo. Standa s Helčou hledali členy do trojice, já jsem vše sepisoval a Franta výsledek třídil. No a hurá na kostku...

6) Optická krychle (21:15 - 23:55)


No a přišel náš první a bohužel ne poslední zásekový bod. Krychli Franta a Tibor stavili nezávisle na sobě. I když se snažili o maximální přesnost, bylo těžké jí dosáhnout, protože byl vlhký vzduch a s papírem se pracovalo špatně. Po postavení krychle jsme začali chrlit nápady jak na to. Mezi prvními padl nápad dívat se na otvory tak, aby daly pravidelné obrazce. Pak přečíst písmenko... To nám vydrželo asi hodinu :-). Pak se objevil tým "Opravte to", který se ale po čase přesunul do nedaleké hospody. Když z ní po pár minutách odcházeli vysmátí, doporučili i nám, abychom využili příležitosti, šli se ohřát a najíst. V hospodě se prý kostka dělá mnohem lépe.
Tibor se Standou šli hospodu omrknout, zda je tam místo a klid na luštění. Nakonec jsme se do hospody nahrnuli a kostku rozlouskli. Ale čas, který jsme ztratili nám dost ubral na sebevědomí. Rychle vysíláme běžce Tibora k rybníku.

7) Hádanky (0:15 - 0:40)


Luštíme ještě v blízkosti hospody (už ne vevnitř, protože se pomalu zavírala). Po rozluštění pár hádanek nás napadá princip. Dalším ověřováním se potvrzuje myšlenka. Za chvilku vyrážíme do sadu v Podolí.

8) Fonty (2:10 - 2:20)


Chvilku na papír zíráme, co s tím. Rozlišujeme různé vlastnosti textu, začínáme číst úseky slov. Objevujeme hezkou vlastnost - každé písmenko svou orientací ukazuje na další. Vychází nám prapodivný tvar a máme hledat v konkávním rohu. Následuje rozbalení mapy a hledání podobného, nejlépe stejného tvaru. Musím říct, že jsme v mapě objevili několik podobných tvarů, ale žádný nebyl na chlup stejný jako tvar, kter nám vyšel. Nakonec jsme jej ale našli a mohli se vydat dál.

9) Maštěné ředkvičky (3:00 - 3:20)


Standa pro zadání vybíhá nahoru na kopec, zatímco zbytek týmu dává rychlé občerstvení. Po standově příchodu šifra neodolává dlouho. Skrytá čísla v textu objevujeme rychle. Po přečtení máme kótu kam jít.

10) Útes - rybičky (4:25 - 7:00)


A přichází druhý zásekový bod. Vysvětlujeme si to tím, že bylo mezi 5. a 7. hodinou ranní. V tento čas přichází i spánková krize. Ta se projevila na většině členech. Jak s rybičkama hýbat bylo dané nápovědou ze šify 2. Po aplikaci pravidel jsme zaparkovali všechny rybičky, ale nevěděli co dál. Tibor se vydal naslepo na SZ, k rybníku. Volá zpět, že tam další šifra je, ale chtějí vědět, co znaly slabé ryby přesně. Přesunujeme se tedy k Tiborovi a zkoušíme šifru dodělat. To se naštěstí podařilo. Dostáváme do ruky černo-bílou tabulku.

11) Čtverečky (7:00 - 7:10)


Všímám si pravidelného okraje, Franta přichází s nápadem, který vede k řešení.
Šifra padá rychle, jdeme dál, trošku zdecimováni dalším zásekem.

12) Bludiště (7:35 - 8:10)


Jako obvykle spočítáme vše co se dá. Vychází nám 26x50. To asi nebude jenom tak ;-) Po vepsání abecedy se dozvídáme co dál. Šifra to byla hezká, avšak podle mne hodně pracná :-(

13) Totální chaos (8:35 - 9:00)


Zprvu do papíru hledíme jako vyorané myši, pak Helča začíná tvary kompletovat. V naší spolupráci s mapou začínáme spatřovat, kam asi vyrazíme. Hurá tedy směr vysílač.

14) Slova (10:00 - 10:30)


Během přesunu potkáváme zhrzený tým Opravte to, který je zděšen tím, že je předbíháme. No co, oni nás předběhli na kostce, my je tady. Jak se říká: Oko za oko, zub za zub ;-) Zdravím Vladana! :-)
Zprvu si všímáme toho, že zadání je formulované jako věta (první písmeno velké a na konci tečka). Bereme to jako hint a zkoušíme slovní druhy, podměty, přísudky, ... Nic. Helce jde se Standou opodál, aby si provětrali hlavy. V tuto chvíli nám totiž bylo jasné, že pokud dáme tuto šifru, jdeme do finále. Po chvíli slyším zběsilý křik: "Jooooooooooooooooooooooooooo!!!" :-) Podívám se na Frantu a říkám: "No, asi to dali :-)"
Teď už nám jde jen o čas. Rozdělujeme se na 2 skupinky, kdy první do cíle běži...

15) Hmatová transpozice (11:10 - 11:30)


Chvilku trvá, než cílové stanoviště nalézáme. Po příchodu nás omračuje děsivá vlna smradu linoucí se z předsíně. Studujeme mapu a s velkým odhodláním jdeme na finální šifru. Bohužel se ukvapujeme a střílíme první výstřel špatně. Nepodléháme však panice a zkoušíme to znova. Napodruhé to vychází. Procházíme Tmou. A je to tady. Jsme na konci. Celkové pořadí - 15.


Co se nám líbilo:
+ start
+ hospoda, kde jsme vyřešili kostku
+ plošný spoj
+ trasa hry


Co se nám nelíbilo:
- hymna Tmou na začátku
- kostka

Sepsal Laďa

Žádné komentáře: