Vítejte

Toto jsou stránky týmu Scientific Approach, který se pravidelně účastní šifrovacích akcí a závodů. Najdete zde spoustu reportáží a občas i nějaké fotky.

Složení týmu najdete v tomto přehledu.

23.5.08

Bedna 2008

Na Bednu se těšíme každý rok a ani letos tomu nebylo jinak. Letošní složení týmu bylo: Laďa, Helča, Standa, Franta a Tibor.

0) Živá slova (15:30)


Na úvod hry jsme se sjížděli ze všech koutů Prahy, po rozstříhání a nalepení opravných stran na Oktilky a připravení si písmenek na tělo jsme s napětím očekávali, co přijde. Po chvíli se zjevil na schodech jeden z organizátorů s megafonem v ruce a snažil se obecenstvu sdělit, jak bude start probíhat. Přiznávám se, že nápad dělat živá slova je celkem fajn, ale protlačit se skrze zmatený dav byl fakt nadlidský úkol. Nakonec se to všem členům našeho týmu v celkem krátkém čase povedlo a jako jedni z prvních dostáváme zadaní další šifry…

1) Erby (15:47)


Usedáme nedaleko na lavičku a začínáme luštit. Po chvilce nás trkne myšlenka a označujeme, jaké písmenko daný obrázek znamená. Následuje krátký přesun směr Kampa…

2) Bednářský ciferník (16:11)


Dostáváme zadání druhé šifry, studujeme zadání, rozebíráme si „podšifry“. Na tomto místě jsme se zdrželi zbytečně dlouho. Obíhali jsme co nejvíc míst s dílčíma šiframa a nezbyl nikdo na koordinaci celého týmu. Až když jsme zjistili, že některé šifry jsme vyluštili zbytečně, tak dáváme vše dohromady a jdeme si pro další zadání.

3#) Franta Vomáčka (18:16)


Do ruky se nám dostává devítice obrázků. Zprvu hledáme předměty, které se vyskytují vícekrát, později objevujeme ukrytá písmenka, která ale dohromady nic netvoří. Mrkáme do BL, tam Standu zaujme sudoku. Franta vysloví myšlenku, která se ukáže jako správná, směle pokračujeme ke kašně… Tibor pěškobusem, zbytek týmu si veze zadek v tramvaji. Jako vždy, Tibor byl zase rychlejší.

3$) Mánesův pomník (19:18)


Po příjezdu se začínáme pomalu usazovat k luštění, Franta však opět bravurně objevuje jak na to, takže rozbalenou karimatku okamžitě balíme a jde se dál…

3*) Geometrie (19:41)


Toto byla šifra pro jednoho. Franta kreslí trojúhelníky, zbytek týmu dává dohromady část zadání 4. šifry. Pokračujeme v nasazeném tempu dále.

4) Tetris (20:13)


Po zacyklení máme zadání 4ky kompletní. Opravujeme zadání dle požadavků organizátorů. Chvilku házíme nápady, co v textu platí, čteme pár slov, ale nikam to nevede. Nakonec přichází myšlenka o padání slov zhora dolů, fofrem získáváme text a jdeme si pro CD.

5) Slepec na CD (20:55)


Slepec na CD se nám stal problémem. Bloudíme po Václaváku, tipujeme, kam máme směřovat. Vše vyvrcholí v to, že naše cesta končí u knihovny pro slepce… Jakápak náhoda, že? Bohužel všude zavřeno, špatné řešení. Vracíme se kousek zpět a vydáváme se na další cestu, která vede kolem sochy krávy až k mateřské školce… Nevíme jak dál, proto se vracíme zpět na začátek, přichází nápověda, díky které se konečně vydáváme správným směrem. Konec cesty už běžíme rovnou k cíli za Tiborem, který znal Salsa klub u Kotvy. Mělo to být jediné místo, kde jsou i v noci snadno dostupné několikapatrové schody.

6) Mřížka (22:56)


Do ruky se nám dostává 6ka – šifrovací mřížka. Při řešení jsme nijak nezaváhali a po vyluštění jedeme metrem, tramvaji a poslední kousek běžíme za Tiborem, který to tu dobře zná, až k železničnímu mostu.

7) Diagonální morseovka (00:00)


Tady na nás čeká podivná morseovka… Nejdřív to zkoušíme podle ptáků v BL, ale kvůli častým nekonzistencím při čtení po řádcích se snažíme přeuspořádat znaky v tabulce. Sedíme všichni kolem dokola jednoho zadání, až Helča ze svého ideálního úhlu vychrlí řešení morseovky čtené po diagonálách. Za podivných zvířecích zvuků pokračujeme dále, plni očekávání na co ještě narazíme.

8) Kostky (1:06)


Skládáme kostky, pokládáme prázdnou stěnou na zem, poskládáme slovo „DOKOLA“, ale dál nevíme. „Co takhle to přiložit na nerozstříhaný papír?“, ozve se. No jasně! Čteme text ze všech stran, vyrážíme dál. Ještě že jsme rozstříhali jen jeden kus zadání.

9) Mapa u rybníka (2:09)


Přicházíme na hráz rybníka a bereme mapu. No, a co teď? Na zadní straně mapy najdeme nápis: „následující stanoviště“ a dva zajímavé obrázky. Bereme do ruky kružítko a propícháváme mapu. Není divné, že je další stanoviště nějak daleko? Nabvíc k němu nevede žádná cesta. No, radši než tam zajdeme, pojďme na to ještě mrknout… Tato volba se ukázala jako HODNĚ rozumná. Po odhalení lanovky, přívozu uprostřed pole a dalších divných věcí v mapě jsme usoudili, že něco není v pořádku ;-). Náhodou jsme měli s sebou tu samou mapu v originále. Pak už to šlo rychle. Směle tedy na desítku, kde nás čekají linky.

10) Hypertext (3:09)


Objevujeme páry slov, které si zvýrazňujeme a uplatňujeme na ně význam odkazu. Získáváme popis umístění dalšího stanoviště.

11) Kuku, kuku, ... (5:16)


Po příchodu na stanoviště jsme netušili, co vyvedeme. Poslouchání ptáku se nám moc nelíbilo, i když k tomu nabádaly BL. Ráno jich bylo slyšet docela dost a řvali jeden přes druhého. Po chvíli přichází jeden tým za druhým a vtom si všímáme, že ptáci postupně utichají - no jo, někdo vyrušil lesní zvěř. Akorát ta kukačka tam zůstala a toho jsme si už všimli. Navíc vidíme Pralinky, jak rozebírají budku na stromě. Celou dobu jsme seděli na lavičce u rozcestí, takže v tichosti a nenápadně dekódujeme kukání a hurá ke škole.

12) Morseovka v šumu (6:51)


Tady zabíráme hodně lukrativní místo v přístřešku u vchodu do školy. Tato šifra byla opravdu nechutná. Cituji ze stránek Bedny: „Tato šifra obsahuje neskutečné množství šumu. Víceméně s ní šlo dělat cokoliv.“ No pak se nemůžeme divit, že nás tato šifra zdrží, když to byl záměr organizátorů. V šifře jsme toho objevili opravdu hodně, morseovku až po hodině a půl, kterou jsme přečetli až na druhý pokus. Zhrzeni touto šifrou se vydáváme dál, na 13ku.

13) Segmenty (9:12)


Tato šifra se pro nás stala poslední. Sice jsme v šifře objevili všechny „segmenty“, také jsme je uměli jednoznačně rozlišit pomocí písmen, co v nich byly navíc, ale konečný nápad s rozsvěcováním už nepřišel. Byli jsme blízko, ale dlouho jsme se zabývali tím, proč má každý segment dvě písmena. Vzhledem k tomu, že segmenty byly orientované, tak jsme z uspořádaných dvojic písmen zkoušeli substituci na mnoho způsopů, ale nic z toho. Ani počasí nám nepřálo. mohli jsme si ještě vzít záchranu a dostat se na další šifru, ale už jsme to vzdali. Zavzpomínali jsme na jeden z ročníků OSUDU, kdy pršelo celou hru a odebrali se na vlak do Prahy.

Závěr


Co říci závěrem? Šifry byly bez pochyby super, věřím, že kdyby vyšlo o trochu lépe počasí, pak bychom v závěru hry věnovali více úsilí do luštění a možná tu pitomou 13ku rozlouskli. Ono, když vám hluboko v lese prší za krk a všechno okolo je mokré a blátivé, tak chuť luštit je pryč…
Díky tedy organizátorům za perfektně připravenou hru, my jsme si ji užili parádně!

Sepsali Laďa a Standa

Žádné komentáře: